Vad står EDM för?

Vad står EDM för?

Vad står EDM för?

Elektronisk dansmusik, även förkortat EDM, är en väldigt bred genre med många förgreningar trots att den är relativt ung.

När slog EDM igenom?

- Från att ha varit någon slags undergroundkultur på 80-talet slog EDM igenom i mainstream på 90-talet, säger Ramstedt. Ett av de stora namnen i Finland på 90-talet var Jori Hulkkonen. Han släppte sitt debutalbum Selkäsaari Tracks år 1996 med låtar som bland annat Flavatanssit och 3rd Line.

Var kommer techno ifrån?

Techno är en elektronisk dansmusikstil som uppstod under mitten och slutet av 1980-talet i Detroit i Michigan. I dag existerar många typer av techno, men Detroit techno är genren som anses ha lagt grunden för utvecklingen av övriga subgenrer.

Hur låter EDM?

Techno har ett mekaniskt, repetitivt ljud med enklare rytmer och melodier, i kontrast till det funkiga ljudet i house. Mot slutet av 1980-talet utvecklades i Chicago en ny genre ur housemusiken, som kännetecknades av dynamisk och lekfull manipulering av frekvensfiltren i TB-303-synten.

När kom elektronisk musik?

Det första elektroniska instrumentet anses ofta vara thereminen, uppfunnen av Léon Theremin mellan åren 19. Ett annat tidigt elektroniskt instrument var Ondes Martenot, som bland annat är känt för sin användning i Turangalîlasymfonin av Olivier Messiaen, och andra verk av honom.

Vad är typiskt för EDM?

Det all EDM-musik har gemensamt är dock att det är musik framförallt avsedd att dansas till, som är elektroniskt uppbyggd. Musiken gör sig med andra ord som bäst på en fest eller en klubb där man kan dansa vilt till den.

Vem skapade dance music?

Pionjärer inom trancemusiken var artister som Jam & Spoon och Paul Van Dyk. Under 2000-talet har EDM nått en stor publik och är en mycket populär musikstil. De flesta känner till musiker som Daft Punk, Deadmau5 och David Guetta.

Vad är typiskt för Electro?

Nutida elektronisk musik uttrycker både konstmusikformer, såsom elektroakustisk musik, experimentell musik, konkret musik och annat; och populärmusikformer inklusive många sorters dansmusik, såsom techno, house, trance, electro, breakbeat, drum and bass, synthpop och så vidare.

När kom pop musik?

Popmusik
StilursprungFolkmusik, jazz, R & B, rock'n'roll
Kulturellt ursprung1950-talet, USA, Storbritannien
Instrumentelgitarr - bas - trumset - keyboard
PopularitetGlobal sedan 1950-talet

Relaterade inlägg: