Vad händer om man har brist på spårämnen?

Vad händer om man har brist på spårämnen?

Vad händer om man har brist på spårämnen?

Att inte ha tillräckligt med spårämnen kan orsaka metaboliska störningar och kroniska sjukdomar. Spårämnen är viktiga på grund av den roll de spelar i olika funktioner i kroppen. Faktum är att experter uppskattar att de har minst fem funktioner i levande organismer.

Vilka vitaminer är bra för kroppen?

Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer. De brukar delas upp i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin, och de vattenlösliga vitaminerna är vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin.

Vad händer om man får i sig för mycket B-vitamin?

Överintaget åker ut med urinet men kan ge rastlöshet, sömnproblem och illamående som biverkning. Riktigt höga doser av B-vitamin kan dock vara skadligt. B2 kan öka risker för magcancer, B3 har gett rapporter om hjärtrytmrubbningar och lågt blodtryck och B6 kan ge nervskador och stickningar i fötter och händer.

Kan en fettfri kost ge vitaminbrist?

Veganer, glutenintoleranta och personer som av andra anledningar äter en ensidig kost kan också ligga i riskzonen för att utveckla B-vitaminbrist. Veganer missar helt vitamin B12, som enbart finns i animaliska livsmedel.

Kan domningar bero på vitaminbrist?

Långvarig brist på vitamin B12 kan leda till skador i nervsystemet, vilket kan visa sig i form av domningar och minskad muskelstyrka i fötter, underben, händer samt underarmar. Skador på nervsystemet kan också leda till att vibrations- och koordinationssinnet försämras.

I vilken mat finns vitamin B1?

De flesta livsmedel innehåller vitamin B1, till exempel fläskkött, bönor, färska gröna bönor, inälvsmat, ärtor, sparris, vetegroddar, jäst, spannmål och havregryn.

Vad är en Metallförening?

De finns i en rad olika föreningar, bland annat i bergarter. Om en bergart innehåller så mycket av en metall att det lönar sig att bryta den kallas den malm. Metallföreningar kan ha många olika egenskaper. Men rena metaller har vissa saker gemensamma: de glänser, och de leder värme och elektricitet bra.

Relaterade inlägg: