Hur många essentiella fettsyror finns det?

Hur många essentiella fettsyror finns det?

Hur många essentiella fettsyror finns det?

De essentiella fettsyrorna måste tillföras genom kosten. Det finns två essentiella fettsyror, alfa-linolensyra, ALA, (omega-3) och linolsyra (omega-6). De kallas även vitamin F. Övriga fettsyror kan kroppen tillverka själv.

Vad kan brist på fett leda till?

Det behövs kolesterol, som är en typ av fett, för att kroppen ska kunna bilda såväl östrogen som testosteron. Den balansen kan bli fel om man äter för lite fett. Även hormonet kortisol, som är viktigt för bland annat ämnesomsättningen och som påverkar vår dygnsrytm, behöver kolesterol för att kunna bildas.

Varför behöver vi omega-6?

Omega-3 och omega-6 har många olika uppgifter i kroppen och behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar.

Vad innehåller mättade fettsyror?

  • Alla fettsyror, både mättade och omättade, är uppbyggda av en kedja av kolatomer av varierande längd – mellan 4 och 22 kolatomer. Dessutom innehåller fettsyrorna väte och syre. Mättade fettsyror innehåller mycket väte, vilket gör att kedjan blir rak och stel. Enkelomättade fettsyror har tappat två väteatomer.

Vad är de viktigaste fettsyrorna i maten?

  • Kroppen kan bilda de flesta fettsyrorna från kolhydrater och protein i maten. Undantag är de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra. Dessa fettsyror är fleromättade och kallas omega-3 och omega-6. Det finns också fettsyror som är raka trots att de har en dubbelbindning.

Vad är det för fett i kroppen?

  • Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De essentiella fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Relaterade inlägg: