Kan bli fiskmjöl?

Kan bli fiskmjöl?

Kan bli fiskmjöl?

Modern fiskmjölsproduktion utförs genom torkning av överbliven hel fisk eller av till exempel ansjovisfiskar. En annan vanlig fisk för ändamålet är lodda. Fisken torkas och mals. I hela världen produceras tillsammans mellan 4,9 och 6,3 miljoner ton fiskmjöl årligen.

Vad består fiskmjöl av?

Mer mat till oss kräver mer mat till fisken Ökad konsumtion betyder fler fiskodlingar och mer fiskfoder till den odlade fisken. Vanligtvis består proteinkällan i fiskfoder av växtprotein och fiskmjöl. Fiskmjöl görs av så kallad skräpfisk, det vill säga fisk som inte är matfisk.

Vad är fiskfoder gjort av?

Våt och halvtorrt fiskfoder tillverkas av till exempel hackad fisk, fiskavfall och ett bindemedel med vitamininsats. Vid tillverkning av torrfoder används till exempel sillmjöl, fiskmjöl, Sojabönamjöl, torrjäst, förklistrat vete, vetekli, fiskolja och salt- och vitamintillsatser.

Vad äter den odlade laxen?

Odlad lax äter torrfoder i pelletsform. Ungefär 70 procent av fodret består av vegetabiliska ingredienser och resten kommer från marina råvaror så som fiskmjöl och fiskolja.

Vad matar man lax med?

vete, rapsolja, soja, majs, ärtor). Fodret innehåller också vitaminer och mineraler. Foder till laxfiskar kan innehålla färgämnen som ska bidra till att göra laxens kött rödare. Orsaken till detta är främst för att konsumenterna i tester anser att en rödare lax ser mer aptitlig ut än en blekare lax.

Relaterade inlägg: