Vad symboliserar en obelisk?

Vad symboliserar en obelisk?

Vad symboliserar en obelisk?

Obelisken härstammar från det antika Egypten där den äldsta obelisken är känd från Teti I:s tid omkring 2 900 f.Kr. Obelisker förekommer rikligt i Heliopolis och Luxor, där de är förknippade med kulten av Benben, den första kulle som skall ha höjt sig över havet i samband med världens skapande.

Var står Obelisken?

Obelisken kallas den stora stoden i granit som står nästan högst upp på Slottsbacken, där har den stått sedan invigningen av den 3:e oktober år 1800. Det är det i särklass högsta, tyngsta och största konstverket i Gamla Stan.

Vad betyder Obelix?

Obelix (franska: Obélix) är en seriefigur i serien Asterix och bäste vän och kompanjon till seriens huvudperson Asterix. Hans namn kommer från obèle eller obélisque, som är det franska ordet för † – ett typografiskt kors, som är ett alternativ till asterisken.

Vad bär Obelix på?

Det är också en ordlek med obelisk, ett hugget stenmonument, till vilken Obelix levererar råvaran bautasten. Obelix är storvuxen, rödhårig, mustaschprydd och bär blåvitrandiga byxor.

Vad heter Obelix kompis?

Idefix. Idefix (fr. Idéfix; efter idée fixe, 'fix idé') är Obelix lilla vita hund, som är en mycket trogen följeslagare. Han gillar träd och blir lika upprörd varje gång ett träd fälls eller blir skadat, vilket Obelix lätt gör av misstag.

Vad heter Obelix sten?

Hans namn kommer från obèle eller obélisque, som är det franska ordet för † – ett typografiskt kors, som är ett alternativ till asterisken. Det är också en ordlek med obelisk, ett hugget stenmonument, till vilken Obelix levererar råvaran bautasten.

Är mindre än Asterisk?

Asterix eget namn är en ordlek med asterisk; liten stjärna, och Obelix' (som tillverkar bautastenar) på obelisk. Gallernas mansnamn slutar uteslutande på -ix, som man ofta precis som ovan kan vända från ett -ks-ljud till ett -sk-ljud. Även romarnas namn brukar vara behäftade med någon form av ordlek.

Vem möter Asterix?

Obelix. Obelix är Asterix bäste vän och seriens andra huvudperson. Han är extremt välväxt, inte lika intelligent som Asterix och bär på längden blåvit-randiga byxor för att inte framstå som tjock. Han har rött hår, med två stora flätor som hänger vid ansiktet och mustasch.

Relaterade inlägg: