Var en bortbyting i folktron?

Var en bortbyting i folktron?

Var en bortbyting i folktron?

Bortbyting var i västeuropeisk folktro ett barn som inte var mänskligt, utan som i lönndom lämnats i byte för ett barn som rövats bort av övernaturliga väsen, till exempel troll eller älvor. Det antogs vara förtrollat så det liknade det riktiga barnet.

Vad är budskapet i Bortbytingen?

Men den här gången är det Selma Lagerlöfs över 100 år gamla saga Bortbytingen som står i händelsernas centrum. En saga som är lika aktuell då som nu, med sitt budskap om alla barns lika värde och rätt till kärlek och en trygg uppväxtmiljö. Bortbytingen handlar om hur en nyfödd pojke förväxlas med en trollunge.

Vem är huvudpersonen i Bortbytingen?

Tonåringens resa. Lagerlöfs novell berättas helt och hållet ur föräldrarnas perspektiv. I Sara Bergmark Elfgrens pjäs är det trollet som tonåring som är berättelsens huvudperson.

När trodde man på Bortbytingar?

De äldsta motiven i våra folksagor kan spåras till vikingatid. De flesta uppgifter om folktro och folksagor är dock insamlade under 1800-talet. Det finns med andra ord inga belägg för att bondesamhällets föreställningar om troll skulle härstamma från människors möten med neandertalare under stenåldern.

Hur kunde Trollkäringen byta barn?

I detsamma som trollkäringen fick syn på dem, ville hon smyga sig tillbaka in i skogen för att inte bli sedd av människorna, men så märkte hon, att bondhustrun höll ett barn på armen, och då ändrade hon tankar. »Jag vill allt se om människobarnet kan vara likaså vackert som mitt,» tänkte hon och kröp ihop bakom en stor ...

Hur får troll barn?

Om misstanken fanns att man fått en trollunge i stället, kunde man behandla trollungen illa – genom att piska den eller låtsas vilja kasta in den i ugnen. Då kom trollmor genast till sin unges undsättning och lämnade tillbaka det riktiga barnet.

Vad äter troll?

Troll äter mest kött verkar det som. De gillar grodor, ormar, småkryp och annat som vi tycker är äckligt. Men de gillar också människomat som korvar och öl.

Relaterade inlägg: