Vad händer med Nordstream?

Vad händer med Nordstream?

Vad händer med Nordstream?

Som svar på Rysslands erkännande av de båda ukrainska utbrytarområdena Luhansk och Donetsk beslutade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i tisdags att stoppa certifieringen av den redan färdigbyggda gasledningen Nordstream 2.

Vem har betalat Nord Stream 2?

Fortum presenterar sitt bokslut för 2021 torsdag nästa vecka. Gazprom äger Nord Stream 2 till hundra procent. Förutom Uniper har österrikiska OMV, tyska Wintershall, brittisk-nederländska Shell och franska Engie deltagit i finansieringen av ledningen.

Hur används rysk gas i Tyskland?

Vill ersätta med flytande naturgas. Ryssland stod under 2021 för drygt 55 procent av gasen, 50 procent av oljan och 35 procent av stenkolet som Tyskland importerade.

Vad används naturgas till i Tyskland?

Hittills har Tyskland investerat mycket i infrastrukturen kring gas. Gasen behövs också för att ersätta kol. Under första halvåret i år använde Tyskland mera kol än vindkraft eller naturgas i sin elproduktion. Elpriserna inte bara i Tyskland utan i hela Europa har också varit rekordhöga i vinter.

Hur mycket rysk gas importerar Tyskland?

Innan Rysslands anfall på Ukraina fick Tyskland ungefär 55 procent av sin gas från Ryssland, andelen har nu sjunkit till 40 procent.

Vilka länder får rysk gas?

Men sedan EU:s sanktioner som infördes den 8 april får medlemsländerna inte köper rysk gas i rubel då det i sin tur involverar den ryska centralbanken som är måltavla för sanktioner. På onsdagen ströp Ryssland gasen till Polen och Bulgarien då de inte betalat i rubel.

Är Sverige beroende av rysk olja och gas?

Sverige är inte direkt importberoende av rysk olja, men eftersom landet är en stor aktör så påverkas hela marknaden när Ryssland påverkas. Oljan som Sverige köper från världsmarknaden används främst till bränslen åt fordon men även inom så kallad petrokemisk industri för tillverkning av plast och kemikalier.

Relaterade inlägg: