Vad händer om man dricker alkohol om man är under 18?

Vad händer om man dricker alkohol om man är under 18?

Vad händer om man dricker alkohol om man är under 18?

Alkohol skadar hjärnan oavsett ålder. Men eftersom hjärnan utvecklas upp till 25-årsåldern är den känsligare hos unga. Redan små mängder alkohol ger sämre omdöme, minne och reaktionsförmåga. Även kroppsstorleken spelar roll.

Hur många ungdomar festar?

Sex procent av eleverna i nian svarar att de minst en gång i månaden dricker alkohol som motsvarar minst fyra stora burkar starköl vid ett och samma tillfälle. Bland elever i gymnasiets årskurs 2 svarar 19 procent att de dricker så mycket alkohol minst en gång i månaden.

Hur påverkas resten av kroppen av alkohol?

  • Så påverkas resten av kroppen av alkohol. Förutom levern och hjärnan påverkas en rad andra organ i kroppen av alkohol. En måttligt alkoholkonsumtion påverkar inte hjärtat – men många personer får högt blodtryck av alkohol vilket i sin tur kan leda till stroke och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Folk som dricker mycket alkohol blir lätt sjuka.

Varför är små mängder alkohol ofarligt?

  • Det är en vanlig missuppfattning att små mängder alkohol varje dag är inte bara är ofarligt utan att det faktiskt kan vara hälsosamt. Det saknas dock hållbara vetenskapliga bevis för detta. Alkoholen når alla organ och påverkar i stort sett hela kroppen, både in- och utsidan.

Varför blir folk som dricker mycket alkohol sjuka?

  • Folk som dricker mycket alkohol blir lätt sjuka. Alkohol försämrar immunförsvaret som får svårt att bekämpa bakterier och virus vilket gör dig mer mottaglig för långvariga förkylningar, lunginflammation och tuberkulos. Många får också dålig mage av alkohol.

Relaterade inlägg: