Är ull elastiskt?

Är ull elastiskt?

Är ull elastiskt?

Ull är elastisk, håller formen bra och krullar minimalt. Om ett plagg har krympt kan man i många fall sträcka tillbaka det till formen. Ull har en naturlig flamskyddande effekt. Ullunderkläder används därför ofta under skyddskläder.

Vilka är ullens goda egenskaper?

Ullen är hydrofobisk och kan dra till sig vattenånga, alltså fukt från kroppen. Ullen kan absorbera fukt både mellan fibrerna och inuti fibern, vilket gör att ull mot kroppen känns torr även om den är fuktig. Ullfibern kan absorbera fukt upp till 30 procent av sin egen vikt utan att ens kännas fuktig.

Vad är lammull?

‌Ull är en naturlig fiber som består av hår från djur som får, getter, lamor, alpackor, kameler, kaniner eller andra djur. Liksom vårt eget hår har ullfibrer skal, som kan hålla både luft och vatten, och det är just det som gör ull unik! Ullfibrer är också frissiga och därmed elastiska.

Är ull förnybart?

Ull har en unik förmåga att reglera kroppstemperaturen; den värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Dessutom är ull ett självrenande material, bakteriehämmande och det är helt naturligt. Ull är en förnybar resurs i och med att fåren kan klippas om och om igen – faktiskt flera gånger om året.

Vilken ull är finast?

Den finaste ullen kommer från myskoxar och kallas för Qiviut. Tjockleken på dess underull ligger runt 18 mikrometer men ungdjur och honor kan ha ännu tunnare. Priset är som förväntat skyhögt men det är svårt att konkurrera med den när det kommer till ullkvalitet.

Relaterade inlägg: