Vad händer i kroppen när man har pollenallergi?

Vad händer i kroppen när man har pollenallergi?

Vad händer i kroppen när man har pollenallergi?

Så funkar pollenallergi Pollenallergi beror på att kroppen producerar allergiantikroppar mot pollen. När pollen kommer in i kroppen släpper en del av cellerna i kroppen ut retande ämnen. Dessa ämnen leder till den allergiska reaktionen.

Hur trött blir man av pollen?

I regel ger allergi ingen feber, även om man kan få lite feberkänsla och känna sig trött och utmattad. Vid allergi har man också besvär med kliande och röda ögon.

Hur påverkas kroppen av allergi?

När kroppen utsätts för ett så kallat allergen frigörs bland annat histamin i slemhinnorna. Då vidgas blodkärlen och slemhinnan svullnar vilket påverkar exempelvis hud och luftvägar – oftast drabbas näsa och ögon, men reaktionen kan även leda till nässelutslag och astma.

Kan allergi utlösa förkylning?

Det kan exempelvis vara trötthet, halsont och hosta. Det kan därför vara svårt att veta vad symtomen beror på. Därför är det viktigt att alltid stanna hemma även om du bara har milda symtom, som lättare snuva, hosta eller ont i halsen. Om dessa besvär beror på allergi brukar de gå över när du tar allergimedicin.

Har pollenallergi börjat?

Besvären börjar under pollensäsongen. På våren är björkpollen vanligast, och på sommaren är gräspollen vanligast. Det är vanligt med besvär under sensommaren om du är allergisk mot gråbopollen. Pollenallergi liknar besvären vid vanlig förkylning.

När blommar pollen?

Sveriges pollensäsong – Pollen från vår till höst Det är vanligast att man är allergisk mot björk- och gräspollen. Pollensäsongen kan delas in i tre perioder; först våren då lövträden blommar, därefter sommaren med gräspollen och slutligen sensommaren/hösten som är säsong för gråbo.

Kan pollenallergi orsaka trötthet?

Symtom vid pollenallergi. De vanligaste symtomen vid pollenallergi, som även kallas för hösnuva, är besvär från ögon och näsa. Allergi orsakar också trötthet, vilket ofta är väldigt påfrestande. Det spelar ingen roll om du är allergisk mot trädpollen eller gräspollen – symtomen är desamma.

Relaterade inlägg: