Vad händer om man har graviditetsdiabetes?

Vad händer om man har graviditetsdiabetes?
Fostrets utveckling och tillväxt kan påverkas. Risken ökar för komplikationer vid förlossningen. Risken ökar för havandeskapsförgiftning, så kallad preeklampsi. Det nyfödda barnet kan ha hög födelsevikt och lågt blodsockervärde om du har haft ett högt blodsockervärde under graviditeten.
När ska man göra Glukosbelastning?
Glukosbelastning rekommenderas generellt att göras i graviditetsvecka 24-28.
Hur märker man graviditetsdiabetes?
Graviditetsdiabetes är en sjukdom som oftast inte ger några symtom. Kvinnan får sällan symtom som är vanliga vid diabetes som att man är törstig och kissar ofta. Den upptäcks därför nästan alltid med screening vilket innebär att tar ett prov för att mäta blodsockret.
Får man sova under Glukosbelastning?
Patienten får ej sova. Rökning eller snusning är ej tillåtet.
Hur vanligt är det med graviditetsdiabetes?
Graviditetsdiabetes är diabetes som uppkommer, eller först upptäcks, under en graviditet. Mellan 1 och 14 procent av alla gravida kvinnor runt om i världen drabbas av graviditetsdiabetes och i Sverige är det ungefär två procent.
Får man borsta tänderna innan Glukosbelastning?
Patienten ska de sista tre dagarna före undersökningen avhålla sig från mjölkprodukter och vara fastande från midnatt undersökningsdagen. Patienten får ej ta några mediciner, tugga tuggummi, äta sockerfria tabletter eller borsta tänderna med tandkräm före undersökningen.