Varför har man alpackor?

Varför har man alpackor?

Varför har man alpackor?

– Det är ett intressant djur eftersom man får ull. Man kan promenera med alpackor, ha dem som betesdjur och man kan också använda dem i terapiverksamhet. Det som ger pengar är att sälja djur. Och vi låter spinna garn av vår ull, säger Ann Marie Santesson Gerber.

Vad gillar alpackor?

Tänk bara på att alpackor inte är gosedjur - hur mycket de än appellerar till våra klapp-reflexer. De allra flesta alpackor älskar inte kroppslig närkontakt men de är mycket nyfikna och många alpackor kan acceptera att man tar på dem. Det betyder dock inte nödvändigtvis att de tycker om det.

Hur stor yta behöver en alpacka?

Alpackor är härdiga och kan gå utomhus i hagen hela året – men även om de kan så betyder inte det att det är det bästa. Varje hage måste ha ett vindskydd eller ligghall. Jordbruksverket har regler 3 djur skall ha minst 10 kvm golvyta med tak och minst tre väggar.

Var kommer alpackor ifrån?

Sydamerikanska djur Alpackorna härstammar från Peru och Anderna i Sydamerika där indianerna höll dem som tamdjur, främst för ullens skull. När conquistadorerna invaderade Sydamerika försvann nästan alla alpackor men ett mindre antal djur gömdes undan uppe i bergen och dagens alpackor härstammar från dessa.

Varifrån kommer alpackor?

Alpackan härstammar från Sydamerika och Anderna. Sedan 1980-talet exporteras den över hela världen – det trevliga temperamentet och den mohairliknande ullen har gjort alpackan mycket eftertraktad.

Relaterade inlägg: