Vilka är det viktigaste näringsämnena?

Vilka är det viktigaste näringsämnena?

Vilka är det viktigaste näringsämnena?

Kolhydrater. Kolhydrater är kroppens främsta energikälla. Det finns i maten i följande former: fibrer som finns i till exempel frukt, grönsaker, rotfrukter, fullkornsprodukter, flingor och gryn.

Vilket ämne ger mest energi?

Fett är det mest energirika av de energigivande ämnena; varje gram ger 9 kcal. Det är viktigt att få i sig fett eftersom det behövs i kroppen för att kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K men också för hormoner, stötdämning o s v.

Vad ger mest näring?

Välj gärna kolhydrater med fibrer och fullkorn. Då får du i dig bra näring som gör dig mätt länge. Du kan till exempel välja fullkorn ibland när du äter bröd, flingor, gryn, och pasta. Potatis och rotfrukter innehåller också bra näring och fibrer.

Vilka ämnen ger energi till kroppen?

De näringsämnen som ger energi är protein, kolhydrater, fett, alkohol och kostfibrer.

Vad innehåller mycket näring?

Gärna mycket grönsaker, frukt, fisk och fullkorn, vegetabiliska oljor, nötter och frön. Vissa näringsämnen blir speciellt viktiga med åren. Protein behövs för att bevara starka muskler, för immunförsvaret, sårläkning och för att orka vara aktiv.

Hur får man energi i kroppen?

Rör på dig. Det är inget nytt av att vi mår bra av att röra på oss. Människans kropp är skapt för rörelse. Träning frisätter olika hormoner i kroppen, som till exempel, endorfiner, dopamin och serotonin som gör att vi mår bra.

Relaterade inlägg: