Hur får man whiplashskada?

Hur får man whiplashskada?

Hur får man whiplashskada?

En pisksnärtsskada kan uppstå när kroppen plötsligt utsätts för en yttre kraft som kastar huvudet från ett ytterläge till ett annat. Skadan kan beskrivas som en stukning av nacken som kan ge allt ifrån lindriga till mer allvarliga symtom.

Varför är Nackkuddar viktiga för att undvika whiplashskador?

Bilars nackstöd är till för att skydda nacken vid eventuell krock, inte för att vila huvudet mot, vilket är en vanlig missuppfattning.

Kan man bli yr av att ha ont i nacken?

Att det finns ett nära samband mellan yrsel och smärta i nacken har man anat länge inom sjukvården, men nu har forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet för första gången också kunnat visa detta experimentellt.

Hur vet man att man har fått en hjärnskakning?

Ungefär 10–20 procent av de personer som fått en hjärnskakning får besvär som kvarstår mer än några månader. Vanliga symtom är ökad känslighet för intryck, huvudvärk, trötthet, yrsel, orkeslöshet, nedsatt minne, och koncentrationssvårigheter.

Kan inte böja nacken bakåt?

Retrofaryngeal tendinit, även känd som Fahlgrens syndrom, är ett sällsynt sjukdomstillstånd som kännetecknas av akut insättande, ihållande värk och stelhet i nacke och bakhuvud, vilken stegras till intensiv inom något dygn. Värken förvärras särskilt vid bakåtböjning av huvudet men även vid huvudvridning och sväljning.

Kan en dragkrok öka risken för whiplash?

Undvik att ha dragkroken utfälld när den inte används, eftersom den ökar risken för nackskada vid påkörning bakifrån.

Relaterade inlägg: