Vad menas med stereo?

Vad menas med stereo?

Vad menas med stereo?

Stereofoni eller stereo, av grekiska stereos som betyder hård, fast, solid eller i sammansatta ord tredimensionell, rumslig, plastisk. Stereofoni är en metod som innebär att vanligtvis två olika elektriska signaler används vid ljudåtergivning.

Vad betyder ljudeffekt?

En ljudeffekt eller ljudeffekter är artificiella ljud som är pålagda i efterhand i olika medium som film, tv- och datorspel, ibland även i olika föreställningar som teater.

Vad är monoljud?

Med inställningen Monoljud spelas vänster och höger ljudkanal upp tillsammans när du spelar upp ljud. Att använda mono- i stället för stereouppspelning är framför allt användbart för användare med vissa typer av hörselnedsättningar eller av säkerhetsskäl, till exempel när du behöver lyssna på omgivningen.

När kom stereo radio?

I Sverige gjordes de första stereoinspelningarna 1954. Det var skivbolaget Swedish Society Discofil – som i samarbete med Sveriges Radios Kjell Stensson – i Musikaliska akademiens stora sal spelade in Hugo Alfvéns Midsommarvaka. Under femtitalets slut gjordes så fler grammofoninspelningar i Sverige i stereo.

När försvann stumfilmen?

I slutet av 1920-talet påbörjades förändringen som skulle omstöpa filmkonsten. Med övergången från stum- till ljudfilm skulle filmhistorien ta en ny utveckling. En del filmstjärnor och regissörer klarade galant övergången, andras karriärer dog ut.

När kom den första filmen i färg?

George Albert Smith utvecklade Kinemacolor i England år 1906 som var det första lyckade försöket att skapa färgfilm. Det var en additiv färgblandning av två primörer (rött och grönt) som användes för att få skapa färgskala. A Visit to the Sea Side (1908) var den första produktionen i Kinemacolor.

Relaterade inlägg: