Hur gör man med tulpanlökar?

Hur gör man med tulpanlökar?

Hur gör man med tulpanlökar?

Om du vill skörda tulpaner i trädgården och samtidigt ge växten kraft att återhämta sig, kan du göra så här. Skörda tulpanen så att 2-3 blad finns kvar på stjälken ovan jord. Det blir med andra ord en kortare stjälk till din tulpan. Du kan också skörda hela löken och göra ett arrangemang med lök, stjälk och blomma.

Hur tar man fram tulpanlökar?

Odla tulpanlökar Innan blommar vissnar klipper man bort själva blomman så att all näring från stjälken och bladen går tillbaka till löken. Lökarna tas sedan upp ur jorden och torkas, när man gör detta tar man även tillvara de små lökarna som växer från den stora löken.

Var kommer namnet tulpan ifrån?

Namnet tulpan härstammar från det persiska ordet dulban som betyder turban. Det finns förteckningar som visar att tulpaner odlades redan på 1000-talet, men till Europa kom den först på 1500-talet via det Osmanska riket.

När är det bra att plantera tulpaner?

  • Det är bra att plantera tulpaner ganska sent. Om jorden vid plantering fortfarande är för varm, kan det störa vilan som löken befinner sig i och det kan resultera i att löken vaknar och kommer upp. Lökarna behöver dock en sval period för att kunna bilda ett bra rotsystem så att de orkar blomma på våren.

När ska du plantera dina tulpanlökar?

  • Plantera dina tulpanlökar från september fram till någon vecka innan tjälen går ned i marken. Ju längre norrut desto tidigare plantering. Plantera gärna tidigt på hösten. Lökarna är då i bästa skick och de får gott om tid att etablera sig före vintern.

Hur djupt ligger tulpanlökarna i trädgården?

  • I vilt tillstånd ligger tulpanlökarna djupt nere i jorden, ofta ner till 40 cm eller mer. Lökarna har själva sökt sig djupt ner, eftersom de gärna vill att temperaturen varierar så lite som möjligt. Planterar man lökar i den egna trädgården, räcker det dock med 15-20 cm i de flesta fall.

Vad är storleken på tulpanlökar?

  • Lökstorleken varierar även med sort - vissa vilda arter har små väldigt små lökar. Tulpanlökarna ska vara friska - inte vara angripna av mögel eller ha andra skador. Alla klostras tulpanlökar är av storleken 12/+ vilket räknas som stora lökar.

Relaterade inlägg: