Vad handlade Borggårdskrisen om?
Innehållsförteckning
- Vad handlade Borggårdskrisen om?
- När var Borggårdskrisen?
- Var kungen på 40 talet?
- Vem var kung 1946?
- Vad handlade Försvarsstriden om?
- Vad handlade Försvarsstriden och Bondetåget om?
- Vad hände år 1914 i Sverige?
- Vem var kung 1935?
- Vem avgår 1914?
- Varför Bondetåget?
- När infördes parlamentarismen i Sverige?
- Vilken roll hade Sverige i det första världskriget?

Vad handlade Borggårdskrisen om?
Borggårdskrisen var en konstitutionell konflikt mellan Sveriges kung Gustaf V och den liberale/frisinnade statsministern Karl Staaff. Krisen har setts som kulmen på kampen mellan de kungavänliga konservativa och de krafter som verkade för parlamentarism.
När var Borggårdskrisen?
Som en följd av Bondetåget och Gustav V:s borggårdstal 6 februari 1914 tvingades liberale statsministern Karl Staaf och hans regering att avgå 10 februari. Upprinnelsen till händelserna som kulminerade i den så kallade Borggårdskrisen handlade om Sveriges försvar.
Var kungen på 40 talet?
Gustaf V (fullständigt namn Oscar Gustaf Adolf), född på Drottningholms slott i Lovö socken i Stockholms län, död 29 oktober 1950 på Drottningholms slott, var kung av Sverige från 1907, som den femte regenten av huset Bernadotte.
Vem var kung 1946?
Carl XVI Gustaf (Carl Gustaf Folke Hubertus), född 30 april 1946, svensk kung sedan 1973, son till arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. C.
Vad handlade Försvarsstriden om?
Striden gällde hur Sverige skulle styras och konfliktlinjerna avtecknade sig tydligt i det politiska landskapet. Höger stod mot vänster, konservativ mot liberal, kungamakt mot folkstyre.
Vad handlade Försvarsstriden och Bondetåget om?
Officiellt handlade striden om Sveriges försvar, men bakom låg konservativa krafter som ville stärka kungens ställning och stoppa den pågående utvecklingen mot demokrati och parlamentarism.
Vad hände år 1914 i Sverige?
12 september – Sveriges riksdag antar enigt den svenska regeringens förslag till 1914 års härordning, vilket innebär en kraftig upprustning av försvaret och utökning av svenska flottans kapacitet. 22 september – Tysk ubåt sänker tre brittiska kryssare i Nordsjön inom loppet av en timme.
Vem var kung 1935?
Gustav V () var svensk kung från 1907 och son till Oscar II och Sofia. Han var länge kontroversiell och kritiserad av liberaler och socialdemokrater. Som kronprins var han militant i unionsfrågan före 1905 och motarbetade utvecklingen mot demokrati och parlamentarism.
Vem avgår 1914?
Bondetåget 1914 Gustaf V:s tal fick regeringen att avgå och den spirande demokratin att gå i stå...
Varför Bondetåget?
Bondetåget var en demonstration som genomfördes den 6 februari 1914 i Stockholm av över 30 000 bönder, som uppvaktade kung Gustaf V. Manifestationen var uttryck för en konservativ kritik av Karl Staaffs liberala regerings försvarspolitik.
När infördes parlamentarismen i Sverige?
1917: Genombrott för parlamentarismen.
Vilken roll hade Sverige i det första världskriget?
Sverige var, liksom Danmark och Norge, neutralt under första världskriget. Finland tillhörde Tsarryssland sedan 1809. Detta innebar att Sverige hade en landgräns mot Ryssland som var en av de krigförande stormakterna i det stora kriget.