Finns det något positivt med droger?
Innehållsförteckning
- Finns det något positivt med droger?
- Hur droger påverkar hjärnan?
- Varför är det olagligt med droger i Sverige?
- Hur skadas kroppen av droger?
- Vad händer om drogtest visar positivt på jobbet?
- Vad händer i hjärnan vid droganvändning och beroende?
- Vad innebär narkotikalagen?
- Har det varit lagligt att ta droger i Sverige?
- Varför blir vissa beroende?

Finns det något positivt med droger?
Effekterna av narkotika kan till en början vara positiva. Man kan till exempel få bättre självförtroende, bli pigg och orka mer, eller bli väldigt avslappnad. Därför kan man vara nyfiken på hur det känns. För en del är det en festgrej, något man tar för att till exempel bli gladare eller piggare.
Hur droger påverkar hjärnan?
Vid drogmissbruk sker en omprogrammering i hjärnan. Vissa kopplingar mellan nervcellerna förstärks, andra försvagas. Det påverkar i sin tur flödet av olika signalämnen som dopamin, glutamat och GABA samt ett antal neuropeptider. Trots att forskningen kommit en bra bit på väg är många frågor fortfarande obesvarade.
Varför är det olagligt med droger i Sverige?
Konventionen förbjuder all fri handel (alltså som inte är medicinsk eller för forskningsändamål) av narkotikaklassade preparat. Det gör man för att “narkotikaberoende är ett allvarligt hot för enskilda individer och utsätter mänskligheten för social och ekonomisk risk.”
Hur skadas kroppen av droger?
Du får sämre minne och svårare att tänka, om du använder drogerna ofta. Andra sorters droger gör att du känner dig pigg, lycklig eller får bättre självförtroende en stund. Du kan också få ont i huvudet, feber, känna att hjärtat slår snabbare eller få svårt att andas.
Vad händer om drogtest visar positivt på jobbet?
En arbetsgivare är enligt lag skyldig att erbjuda rehabilitering för missbruk om man testar positivt för narkotika i samband med drogtest på arbetsplatsen. Som anställd kan du inte bli uppsagd utan en saklig grund för uppsägning vilket följer av anställningsskyddslagen (LAS).
Vad händer i hjärnan vid droganvändning och beroende?
När du tar en beroendeframkallande substans aktiveras hjärnans belöningssystem och dopamin frisätts, vilket ger en känsla av eufori. Ett långvarigt bruk gör dock att hjärnan förändras och ett beroende uppstår.
Vad innebär narkotikalagen?
döms, om gärningen sker uppsåtligen, för narkotikabrott till fängelse i högst tre år. Bestämmelser om straff för olovlig införsel och utförsel av narkotika och olovlig befattning i vissa fall med narkotika finns i lagen () om straff för smuggling. Lag ().
Har det varit lagligt att ta droger i Sverige?
I 31 år har det varit olagligt att använda droger i Sverige. Men effekterna av lagen blev inte vad man önskade.
Varför blir vissa beroende?
De vanligaste faktorerna är drogexponering, miljöfaktorer och ärftlighet. Vid mycket låg exponering, att du till exempel aldrig ser en drog, så kan du ej bli beroende. Dricker du aldrig alkohol så kan du inte utveckla ett beroende.