Vad betyder endokrinologi på svenska?

Vad betyder endokrinologi på svenska?

Vad betyder endokrinologi på svenska?

Endokrinologi är en specialitet som undersöker och behandlar sjukdomar i de hormonproducerande organen. Sjukdomarna kan orsakas av överproduktion av eller brist på hormoner. Dessutom kan det finnas både godartade och elakartade tumörer i de hormonproducerande vävnaderna.

Hur uppstår endokrina sjukdomar?

Hormonella sjukdomar kan uppstå om något av de endokrina organen inte fungerar som det ska, så det bildas för mycket eller för lite hormon. Dessa sjukdomar ger olika symtom beroende på vilket hormon det gäller. Hormonella sjukdomar kallas inom vården för endokrina sjukdomar.

Vad händer om binjurarna inte fungerar?

Binjurarna orkar helt enkelt inte upprätthålla produktionen av stresshormonet kortisol, vilket medför att vi bland annat blir trötta, får svårt att komma upp på morgonen och får ett ökat sug efter sötsaker och salt. Här får du veta hur du tar hand om dina binjurar och återfår energin.

Hur påverkar binjurarna kroppen?

Binjurarnas primära funktion är att starta igång kroppen på morgonen samt hantera den dagliga stressen med hjälp av hormonen kortisol och adrenalin. Att ha en obalans av något slag i binjurarna kan påverka förmågan att fungera i vardagen.

Hur kan hjärnan påverkas av hormoner?

Tallkottkörteln kallas även epifysen och sitter i hjärnan. Tallkottkörteln bildar hormonet melatonin, som hjälper till att styra kroppens dygnsrytm. Tallkottkörteln reagerar på förändringar i ljus och mörker. Melatonin utsöndras när det blir mörkare omkring oss.

Relaterade inlägg: