Varför har man guld tänder?

Varför har man guld tänder?

Varför har man guld tänder?

Guld är inte bara värdefullt, utan också en mycket tålig och hållbar metall, vilket är varför den i stor utsträckning har använts inom tandvården – främst till lagningar, fyllningar och tandproteser. Tandguld är dessutom resistent mot syra, och en lagning med guld kan hålla i upp till 30 år!

Kan man vara allergisk mot guld?

För 20 år sedan betrakta- des guldallergi som en raritet. Idag är guldallergi vår näst vanligaste kontaktallergi efter nickelallergi. Användning av guldsmycken utgör oftast inget eller ett litet problem för guldallergiska individer.

Hur mycket är en guldtand värd?

Tandguld är många gånger värt mer än vad man tror, det är värt lika mycket som smycken gjorda i guld. Det som bestämmer värdet är vikten och renheten, som räknas i karat. Gör som många andra som inte har användning för sitt gamla tandguld och sälj ditt tandguld till Guldexperten.

Hur väger man tandguld?

Att man använder guldtänder och guldtandbryggor beror på att guld är formbart och samtidigt tåligt. Cirka 70 ton tandguld förbrukas varje år. Tandguld förekommer orensat såväl som rensat och är oftast i 14K eller 18K. En guldtand kan väga runt 2-3 gram medan en brygga med alla tänder i guld kan väga uppåt 13-14 gram.

Hur mycket guld innehåller tandguld?

24K är rent guld, 18K är 75 % och 14K 58,5 %, så om en tandkrona i guld innehåller 75 % guld är den alltså 18 karat. Det är emellertid ganska sällsynt med så höga guldhalter i tandguld. Eftersom tandguld inte märks med stämplar på samma sätt som guldsmycken kan det vara svårt att ta reda på guldinnehållet på egen hand.

Relaterade inlägg: