Hur vet man om man har TSS?

Hur vet man om man har TSS?

Hur vet man om man har TSS?

Patienterna insjuknar mycket akut med feber och hudutslag, som närmast är att likna vid solbränna. De blir ofta kraftigt röda i såväl ögonen som i munslemhinnan och svullnar upp i handflator och fotsulor. Många kräks och har diarréer.

Vad händer om man glömmer en tampong?

En tampong kan inte försvinna in i kroppen. Kontakta en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du är det minsta osäker på om tampongen är kvar, eller om du känner tampongen med fingrarna men inte kan få ut den. De är vana att hjälpa de som är osäkra på om det kan finnas en tampong kvar i slidan.

Kan man få TSS av bindor?

Det är just denna torrhet som möjligen skulle kunna skapa risk för TSS (toxiskt shocksyndom), som ibland har kallats för ”tampongsjukan”. TSS är ovanligt men kan drabba både kvinnor och män och beror framförallt på förekomsten av en vanlig bakterie.

Hur många får Toxic Shock Syndrome?

Faktum är att nästan en tredjedel av befolkningen bär på dessa bakterier utan att vara sjuka. Hos ett mycket litet antal personer utsöndrar vissa bakteriestammar det gift som kan orsaka TSS. De flesta människor har antikroppar i blodet som skyddar dem mot giftet.

Hur långt ska man trycka in tampongen?

Tampongen ska sitta långt upp i slidan och snöret ska hänga ut. Det ska inte kännas att du har en tampong inne. Den sitter för långt ner om du känner att du har en tampong insatt. Då kan du pröva att trycka in den lite till med hjälp av långfingret.

Kan bindor bli för gamla?

Bindor och trosskydd kan börja lukta eller läcka om du använder dem för länge.

Kan man vara allergisk mot bindor?

Det är mycket ovanligt, men ibland kan det klia för att du är överkänslig mot olika material. Det kan till exempel vara material i trosskydd och bindor eller latex i kondomer. Vissa reagerar på tvättmedel, sköljmedel eller tvål.

Relaterade inlägg: