Vad betyder malignt melanom in situ?

Vad betyder malignt melanom in situ?

Vad betyder malignt melanom in situ?

Olika stadier av malignt melanom Stadium 0: Tumören växer i överhuden och det finns inga metastaser. Det kallas också cancer in situ (= på platsen). Stadium I: Primära tunna melanom där tumören oftast är mindre än 1 mm tjock och det saknas metastaser.

Hur lång tid tar det innan malignt melanom sprider sig?

UTREDNING. Tidigare opererad för malignt melanom? I de flesta fall uppträder en spridning i relativt nära i tid, 0–5 år från operation av primärtumör. Det finns också enstaka patienter med sena recidiv av sjukdom upp till 20 år efter operation.

Har du insjuknat i melanom?

  • De som insjuknat i malignt melanom kan ofta leva livet som vanligt efter behandlingen. Återbesök kan krävas för att försäkra att du inte drabbats av ett återfall. Ärrvävnaden, omkringliggande hud och lymfkörtlar undersöks. Vid somliga tillfällen krävs cellprover och röntgenundersökningar.

Vad är lentiginöst melanom?

  • Akralt lentiginöst melanom är en sällsynt form av malignt melanom, som är helt oberoende av solexponering. Den här typen av melanom sitter ofta vid handflatan, foten, fotsulan eller under naglarna. Melanomet kan misstas för fotsvamp, nagelsvamp eller långvariga sår.

Hur ska man behandla malignt melanom?

  • Det säkraste och effektivaste sättet att behandla malignt melanom är i de flesta fall att operera bort hudförändringen. Vid malignt melanom är en operation i många fall tillräcklig behandling, ibland behöver man operera 2 gånger på plats, syftet med den andra operationen är att minska risken för lokala återfall.

Vad är nodulärt melanom?

  • Nodulärt melanom. Nodulärt melanom, eller knutformat melanom, växer redan tidigt ner i huden. Melanomet är vanligare bland personer över 50 år. Det sitter ofta på huvudet eller halsen. Akralt lentiginöst melanom. Akralt lentiginöst melanom är en ovanlig typ av malignt melanom som inte alls beror på solstrålning.

Relaterade inlägg: