När började man Fanera möbler?

När började man Fanera möbler?

När började man Fanera möbler?

Fanér användes redan på 1300-talet före Kristus i Egypten, vilket framkom 1922 då man fann en fanerad möbeldel i Tutankhamuns grav. Ordet fanér (fournir), som betyder bestycka, kom från franskan på 1600-talet.

Vad kallas en byrå med många små lådor och en nedfälld klaff?

Epokens mest omhuldade möbel var utan tvekan chiffonjén, en ny kombination av skrivskåp och byrå. Inte bara formspråket utan hela det monumentala uttrycket var nytt. Bakom den nedfällda skrivklaffen döljer sig rader av små lådor och fack, ofta omgivna av små vita kolonner av marmor.

Vad kallas en byrå med många små lådor?

En chiffonjé är en hög förvarings- och skrivmöbel med byrålådor i underdelen. Den lodräta skrivklaffen fälls ut och innanför klaffen finns fack och smålådor.

Var kommer ordet byrå?

Byrå i betydelsen 'ämbetsverk, kontor, inrättning' böjs däremot byråer. Det heter alltså advokatbyråer, reklambyråer, politbyråer, turistbyråer och detektivbyråer. Historiskt har båda byråorden samma ursprung. De kommer av det franska bureau som betydde 'skrivpulpet, skrivrum, kontor'.

Vad betyder Chiffonje?

En chiffonjé är en hög förvarings- och skrivmöbel med byrålådor i underdelen. Den lodräta skrivklaffen fälls ut och innanför klaffen finns fack och smålådor. En annan liknande skrivmöbel är en sekretär, som förenklat kan beskrivas som en chiffonjé på ben, utan byrålådor nedtill.

Vad innebär byrå?

Byrå kan avse: Byrå (möbel) - en möbel som har två eller flera utdragbara lådor. Byrå (arbetsrum) - ett kontor, eller en avdelning inom ett ämbetsverk. Byråchef – en titel på tjänsteman inom statlig förvaltning.

Vad har man i en byrå?

Men faktum är att byrån även är en perfekt förvaringsmöbel i ett matrum. Tack vare att du kan dela upp olika saker i lådor passar byrån utmärkt för att förvara sådant som t ex: tallriksunderlägg, finbestick, servetter och bordsdekorationer, vaser, dukar, ljus och ljusstakar.

Relaterade inlägg: