Vilka krafter ska Lastsäkringen hålla emot sidled?
Innehållsförteckning
- Vilka krafter ska Lastsäkringen hålla emot sidled?
- Vad menas med LC 1600 daN?
- Vilken vinkel är bäst vid Överfallssurrning?
- Vad menas med Surrningsstyrka?
- Vad är lagkravet på hur mycket lastsäkringen ska klara av?
- Hur mycket måste lastsäkringen hålla för?
- Hur många daN ska ett spännband vara märkt med?
- Vad är maximalt tillåten belastning på detta spännband?
- Hur säkrar man last?
- Hur surrar man last?
- Vad är förspänning spännband?
- Hur man surrar?

Vilka krafter ska Lastsäkringen hålla emot sidled?
Lasten skall under transport vara så säkrad, att den kan motstå en kraft framåt som är minst lika stor som hela lastens vikt. Bakåt och åt sidorna minst halva lastens vikt. Om man säkrar efter denna grundregel kommer lasten att vara säkrad för att tåla de förhållanden som råder vid normal körning.
Vad menas med LC 1600 daN?
spännband med en tillåten belastning LC = 1600 daN (1,6 ton) och en förspänning STF = 400 daN (400 kg). Godset ska lastsäkras så att ingen del av lasten kan glida eller tippa i någon riktning när det utsätts för krafterna ovan.
Vilken vinkel är bäst vid Överfallssurrning?
Överfallsurrning används för att förhindra tippning och glidning i såväl sidled som längdled. Vinkeln är mycket viktigt när du säkrar med överfallssurrning. Tabellerna baserads på att vinkeln är 75 – 90 grader. Om vinkeln är mellan 30 – 75 grader måste du dubblera antalet spännband som krävs.
Vad menas med Surrningsstyrka?
Brottstyrkan är gränsen för vad spännbandet ska tåla när det utsättas för krafter i en enda punkt – alltså om något skulle hängas fritt i bandet. Detta är dock inte relevant då spännband fästs i två punkter vid överfallssurrning vilket betyder att surrningsstyrkan dubblas.
Vad är lagkravet på hur mycket lastsäkringen ska klara av?
Lastsäkringen (exempelvis spännband och plankor) måste minst tåla 80 % av lastvikten framåt och halva lastvikten bakåt och i sidled. Om du exempelvis ska frakta metallrör som väger 140 kg så ska lastsäkringen alltså tåla trycket av 140 kg framåt (140 × 0,) och 70 kg bakåt och åt sidorna (140 × 0,5 =70).
Hur mycket måste lastsäkringen hålla för?
”Lastsäkringen ska tåla […] halva lastvikten bakåt och i sidled”. (Körkortsboken, upplaga 19, sida 248). Om du till exempel har en TV på släpet som väger 30 kg, måste spännbanden (= lastsäkringen) minst tåla 15 kg tryck åt sidorna (15 kg = 50 % av 30 kg).
Hur många daN ska ett spännband vara märkt med?
TYAs lathund beräknas på spännband märkta med STF 400 daN. Här går vi igenom hur du kan räkna om tabellernas värden och lastsäkra korrekt med annan utrustning.
Vad är maximalt tillåten belastning på detta spännband?
Töjning: Den maximala töjningen för spännband enligt EN 12195-2 är 7% vid LC. De flesta vanliga LoadLok-banden har dock en töjning på 4% vid LC, vilket gör att du får bättre inspänning på din last!
Hur säkrar man last?
Lasten ska vara säkrad så att den inte kan glida, tippa, vandra eller rulla på flaket under transport. Säkring kan ske genom låsning, förstängning, surrning eller en kombination av dessa metoder. All lös lastsäkringsutrustning, som spännband, kättingar eller stöttor, får inte vara skadad och ska vara märkt.
Hur surrar man last?
Så säkrar du last på öppet släp Surra fast lasten med spännband, som pressar ned lasten på släpet och förhindrar den att flytta sig under färd. Du kan också använda dig av brädor eller dylikt för att fylla tomrum där lasten kan glida omkring. Se dock till att dessa också är fastspända ordentligt.
Vad är förspänning spännband?
Förspänning (SHF): Standard inspänningskraftkraft är den kraft som en "standardanvändare" kan applicera på spännaren. I detta fall, 50daN, är en universell standard och används för att bestämma STF (se punkt 14.) värdet på en enhet i kombination med bandet.
Hur man surrar?
Sträck repet och börja surra: bakom den lodräta stången, fram över den horisontella, runt bakom den lodräta, fram över den horisontella, runt bakom den lodräta igen. Fortsätt så 3-4 varv. Lägg repet snyggt och prydligt innanför föregående varv.